Çift kanatlı yangın kapısı da binadaki bütün insanların en hızlı ve sağlıklı şekilde binadan ayrılmalarını tacil etmek gayesiyle üretilmekte, monte edilmekte ve kullanılmaktadır.
Yangın eminği mucip rastgele bir alanda kullanılabilecekleri kabilinden, yangın merdiveni, yangın boşaltma koridorları, yangın odası kabilinden yangın riskinin henüz etkili olduğu alanlarda da yeğleme edilir.
Bu sınıflandırma, yangın baplarının ne kadar süreyle yangına dayanabileceğini belirtir. Örneğin, A klası bir yangın bapsı ekseriyetle 60 an, B derslikı bir yangın bapsı ise 30 an süresince yangına karşı peklik gösterebilir. Yangın bapsı seçerken, bu dayanıklılık sınıflarını dikkate almanız önemlidir.
İmalat aşamasında kullanılan Yangın Bapsı Kilidi yardımıyla bu kapılar haricen açılamaz. Bu vaziyet çalma vakalarının önlenmesini sağlar.
Yangın Merdiveni Bapsı Nasıl Açılır? Yangın Merdiveni Kapısı yahut Yangın Çıkış Bapsı olarak bilinen kapılar kullanıldığı binada oluşan yangın yahut ivedili bir pozisyon anında insanların hafif bir itmesi ile dâhilen dışarıya harbi açılmaktadır.
Yangın vakalarında insanoğluın binaları sağlamlıklı şekilde bırakma etmelerini sağlayan Yangın Çıkış Kapısı kullanılacağı yapıya özel olarak farklı modellerde üretilmektedir.
3-) Yangın merdiveni baplarının birbirinden olabildiğince uzak olması gerekmektedir. Evetğmurlama sistemi sıfır binada yangın merdivenleri arasındaki ara diyagonal mesafenin yarısından, evetğmurlama sistemi kâin binalarda ise diyagonal mesafenin 3de 1’inden azca olmamalıdır.
Nitekim yangınlardan korunmak karınin zemin olan yangın merdivenleri çoğu yerde zaruri olarak tutulmaktadır.
Kötü sınıftaki alışverişyerlerinde bile insanların bir an önce binadan ayrılmalarını kolaylaştırmak derunin çift kanatlı yangın kapısı yeğleme edilebilir.
Bu özen barkodlu doküman sahibi kurumların ortaklaşa iş ile e-ülke Kapısı enfrastrüktürsı üzerinden sunulmaktadır.
Kaçış dâhilin kullanılmasına müsaade verilen merdivenlerde, basamağın kova hattındaki en az basamak enliliği, konutlarda 100 mm’den ve başka dokumalarda 125 mm' Yangın Merdiveni Kapısı den azca gayrimümkün. Her kaçış merdiveninin her dü nezdinde duvar, korkuluk yahut küpeşte bulunması gerekir.
Bu önlemler kapsamında müstelzim noktalarda belirli bir süre ısı ve alev geçişine direnebilecek Yangın Bapları kullanılır.
Kaçış yolları, bir örgünın rastgele bir noktasından mekân seviyesindeki caddeye denli olan devamlı ve engellenmemiş yolun tümdır. Kaçış yolları kapsamına;
kaynağı bileğişçiliktir]